Er zijn weinig wielerrondes die zo tot de verbeelding spreken als de Ronde Van Spanje, of de ‘Vuelta a Esspaña’. De Vuelta is één van de drie grote rondes, naast de Giro d’Italia en de Tour de France. Ze wordt doorgaans over een periode van 3 weken in augustus-september gereden. 

Er zijn niet geweldig veel Belgische winnaars, maar er is toch een Belgisch tintje aan de Vuelta: de eerste twee edities (1935 en 1936) werden gewonnen door Gustaaf Deloor! Met Edward Van Dijck (1947), Frans De Mulder (1960), Ferdinand Bracke (1971), Eddy Merckx (1973) en Freddy Maertens (1977) zijn er nog vijf andere Belgische eindwinnaars. Rik Van Looy (18), Freddy Maertens (13) en Eddy Planckaert (10) staan zelfs nog steeds in de top van meeste ritzeges in de Vuelta, echter op ruime afstand van de Spanjaard Delio Rodriguez (39 ritzeges). Deze legendarische renner won de Vuelta zelf in 1945. 

De Ronde Van Spanje werd pas een jaarlijkse ronde vanaf 1955. In totaal werd de Vuelta 32 keer gewonnen door een Spanjaard, 9 keer door een Fransman, 7 keer door een Belg en 6 keer door een Italiaan. De recordwinnaar is Roberto Heras (4 eindzeges), gevolgd door Tony Rominger (3 eindzeges) en Alberto Contador (3 eindzeges). De Sloveen Primož Roglič (°1989) won de laatste twee edities en kan nog hoger komen op die eeuwige ranglijst! Andere sterren die de Vuelta wonnen zijn o.a. Jan Ullrich, Aleksandr Vinokoerov, Alejandro Valverde, Chris Froome, Laurent Jalabert, Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Raymond Poulidor en Jacques Anquetil. 

Tegenwoordig rijdt de leider rond in een rood jersey, naar analogie met de gele trui (Tour de France) en de roze trui (Giro d’Italia). Deze kleur werd pas bepaald in 2010. Voordien werden er heel wat andere kleuren gebruikt, zoals geel, goud, wit en oranje.

Op welke opties kan je wedden? (wedopties)

Wedden op de Vuelta doe je ‘ouright’ op verschillende klassementen. Net als in de andere grote rondes is er niet alleen een algemeen klassement (rode trui), maar ook een bergklassement (bolletjestrui – wit met blauw), puntenklassement (groene trui) en een teamklassement. Je kan natuurlijk ook etappe per etappe wedden!

Op welke etappes kan je wedden?

Je kan op elke etappe van de Vuelta wedden! De Ronde Van Spanje heeft vaak meer bergetappes dan de andere rondes, die wel iets minder zwaar zijn. Vaak eindigen de bergetappes bergop. Er zijn doorgaans twee of drie tijdritten, en de aankomst van de Vuelta is traditioneel in Madrid.

Wedden op de winnaar van de Vuelta

Je kan eenvoudigweg op de eindwinnaar van de Vuelta wedden door op de knop ‘outrights’ te klikken en je favoriet aan te duiden.

Kan ik ook live wedden op de Vuelta?

Zeker, al zijn de opties beperkter dan bij andere sporten. Maar het blijft de moeite waard om uit te proberen!

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK