Wedden op de Giro d’Italia is een ware ontdekkingsreis! Deze grote ronde – na de Tour de France de bekendste ronde – doorheen Italië wordt al georganiseerd sinds 1909, alleen onderbroken door de wereldoorlogen. Er waren dus geen Giro’s in de periode 1915-1918 en 194-1945, maar wel in 103 andere jaren. 

La Corsa Rosa‘ werd initieel georganiseerd door ‘La Gazzetta Dello Sport’, ter promotie van de legendarische sportkrant met het roze papier. In normale omstandigheden kan je 23 of 24 dagen lang wedden op de Giro d’Italia, inclusief twee of drie rustdagen. 

De Giro kende heel wat grote kampioenen. Het zal niemand verrassen dat Eddy Merckx de Giro vijfmaal won, net als Alfredo Binda en Fausto Coppi. Er zijn vijf drievoudige winnaars: Brunero, Bartali, Magni, Gimondi en Hinault. Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Ivan Basso wonnen de Giro tweemaal in het recente verleden.

Eind jaren ’70 wonnen ook de Belgen Michel Pollentier en Johan De Muynck de Giro een keer. Voor de Nederlanders won alleen Tom Dumoulin een Giro. Van de 103 Giro’s werden er 69 gewonnen door een Italiaan, zeven door een Belg en zes door een Fransman.

De renner die na alle ritten de laagste opgetelde tijd heeft, wint het algemene klassement en dus de roze trui. Maar er zijn nog twee belangrijke klassementen: het puntenklassement (paarse trui) en het bergklassement (blauwe trui). 

Om het puntenklassement te veroveren, komt het erop aan om sprints te winnen: de tussensprints leveren je 8 punten op, ritwinst (ook in de tijdritten) 25 punten. 

In het bergklassement is het dan weer de bedoeling om renners te belonen die als eerste de top van een berg of heuvel bereiken. Er zijn vier verschillende categorieën van hellingen: de winnaar op een berg van eerste categorie krijgt 35 punten, van tweede categorie 15 punten, van derde categorie zeven punten en vierde categorie drie punten. Wie als eerste het hoogste punt van de Giro bereikt, wint de ‘Cima Coppi’ en krijgt 45 punten!

Naast de gewone Giro heb je ook nog de Girobio (voor beloften), maar daarop kan je zelden inzetten. Voor de vrouwen wordt de Giro Rosa georganiseerd, de enige grote ronde voor vrouwen. Die wordt al sinds 1988 georganiseerd en duurt ongeveer 10 dagen. 

Op welke opties kan je wedden? (wedopties)

Je kan wedden op Giro d’Italia-eindklassementen of op individuele ritten. Per wedstrijd heb je ook heel wat mogelijkheden! 

Op welke etappes kan je wedden?

Net als de andere grote rondes heeft de Giro altijd minstens twee tijdritten en verschillende bergetappes (in dit geval in de Alpen en Dolomieten. 

Wedden op de winnaar van de Giro d’ Italia

Je kan meteen inzetten op de eindwinnaar van de Giro. Zo worden alle ritten heel wat spannender! De jongste jaren is er een grote variatie geweest in de eindwinnaars. Er wonnen driemaal een Italiaan (Scarponi – na het schrappen van Contador – en tweemaal Nibali), en vervolgens Heshedal, Quintana, Contador (dan toch), Dumoulin, Froome, Carapaz en Hart. Met Quintana en Hart won dezelfde renner zowel het algemene klassement als het jongerenklassement, terwijl Froome zowel de roze als de blauwe trui won in één editie. 

Kan ik ook live wedden op de Giro d’ Italia?

Je kan inderdaad live wedden op de Giro tot een bepaald moment in de wedstrijd. Veel plezier!

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK