De finale van de Copa del Rey 2019-2020 (tussen de Baskische clubs Athletic Bilbao en Real Sociedad) is nog niet gespeeld, maar de volgende editie is al bezig! In de volksmond gekend als ‘La Copa’, heet de Spaanse beker voluit de ‘Campeonato de España–Copa de Su Majestad el Rey’. 

Deze bekercompetitie bestaat al sinds 1903 en werd tot dusver 118 keer afgewerkt. Alleen in 1937 en 1938 werd geen Copa del Rey gespeeld, omwille van de de Spaanse burgeroorlog. Tijdens de twee wereldoorlogen vond de Copa wel gewoon plaats. In 1910 en 1913 werden er zelfs telkens twee toernooien afgewerkt, georganiseerd door twee verschillende federaties. 

Pas na 1920 begon de publieke belangstelling voor dit toernooi de hoogte in te gaan. Voordien lokten de Copa del Rey-finales minder dan 10.000 mensen naar het stadion.

In de 118 edities werd er vier keer gewonnen na een replay. Negentien keer waren er verlengingen nodig om een winnaar aan te duiden, en vijf keer draaide de finale uit op strafschoppen. 

De meest voorkomende finales zijn Athletic Bilbao – Real Madrid (acht keer), Athletic Bilbao – Barcelona (acht keer), Barcelona – Real Madrid (zeven keer) en Atletico Madrid – Real Madrid (vijf keer). 

Leuk weetje: tot 1990 mochten ook reserveteams inschrijven, wat in 1980 tot een opvallende finale leidde: Real Madrid vs. Castilla, de reserven van Real Madrid. 

Op welke ploegen kan je wedden?

Je kan inzetten op alle 126 teams in alle 127 wedstrijden. Na de kwalificatieronde voor de laagst geklasseerde teams blijven er nog 116 clubs over voor Ronde 1. Daarin doen meteen alle professionele teams mee, behalve de vier teams die meedoen aan de Supercopa. Die vier teams komen pas in de 1/16e finale in het toernooi.

Opvallend genoeg is Real Madrid niét de recordwinnaar van de Copa. Ze komen met hun 19 bekers zelfs slechts op de derde plaats, na Athletic Bilbao (23 bekers) en Barcelona (30 bekers). Daarna volgen de subtoppers Atlético Madrid (10 stuks) en Valencia (8 stuks). Voor Athletic Bilbao is het wel al van 1984 geleden dat ze de Copa del Rey wonnen. Sinds 2009 won Barcelona zes keer uit negen finales. 

Real Madrid is wel kampioen van de verloren bekerfinales: 20 keer struikelden ze over de laatste horde. Athletic Bilbao verloor 14 keer in de slotmatch, Barcelona 11 keer.

Atlético Madrid verzamelde 9 zilveren medailles. 

Op wat kan je wedden? (wedopties)

Wedden op de Copa del Rey-wedstrijden doe je op verschillende variabelen. Je kan inzetten op de winnaar van de match, maar ook op het aantal gescoorde goals en veel meer.

Wedden op de winnaar van de Copa del Rey

Wedden op de Copa del Rey-winnaar kan je nu al doen, door op de ‘Outrights’-knop te klikken. 

Kan ik ook live wedden op de Copa del Rey?

Je kan inzetten op deze matchen terwijl ze al bezig zijn. Check alle mogelijkheden op de Copa del Rey-pagina van Napoleon Sports & Casino!

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK