Op de ATP wedden zorgt altijd voor een vat vol verrassingen. Al bijna 50 jaar lang organiseert de ‘Association of Tennis Professionals’ honderden toernooien per jaar. 

De ATP lanceerde het spelersklassement in 1974, waardoor alle professionele tennissers in dezelfde ranking werden opgenomen. 

Als je de eeuwige ranglijsten erbij haalt, valt nogmaals op hoe uitzonderlijk de huidige generatie tennissers is. Roger Federer stond 237 weken onafgebroken op nummer 1, terwijl de volgende speler op dat lijstje slechts 160 weken aan één stuk op nummer 1 stond. De spelers met het meeste aantal weken op nummer 1 tout court is een tweestrijd tussen Federer en Djokovic, met 100 weken voorsprong op Rafael Nadal. Daartussen zitten nog enkele absolute klasbakken als Sampras (286 weken), Lendl (270 weken) en Connors (268 weken).

Op welke ATP wedstrijden kan je wedden?

De ATP organiseert verschillende types toernooien. De vier Grand Slams (Australian Open, Wimbledon, French Open en US Open) zijn de grootste events, maar daaronder heb je nog de ATP Finals (aan het einde van het tennisseizoen), de ATP Tour Masters 1000, ATP Tour 500, ATP Tour 250 en ATP Challenger Tour. 

De ATP Challenger Tour op zich bestond al uit meer dan 150 toernooien in 2019. Covid-19 gooide natuurlijk roet in het eten voor de toernooien in 2020 en 2021. De Challenger Tour bestaat nog eens uit verschillende categorieën: Challenger 125, 110, 100, 90 en 80. De getallen wijzen op het totaal aantal punten in de ATP ranking die er te verdienen zijn voor de winnaar.

De ‘Challenger’-toernooien hebben dus een iets minder groot prestige dan de ATP Tour-toernooien. De ATP Tour Masters 1000 bestaat uit de Indian Wells Masters, Miami Open, Monte-Carlo Masters, Madrid Open, Italian Open, Canadian Open, Cincinnati Masters, Shanghai Masters en Paris Masters. Tot dusver is Novak Djokovic de enige speler die alle negen Masters 1000-toernooien won! Ook hier zie je de hegemonie van de grote drie: Djokovic, Nadal en Federer wonnen bij uitstek de meeste Masters 1000-toernooien in de geschiedenis! 

Er zijn ook veel ATP Tour 500-events die de aandacht van de grote spelers verdienen. In totaal zijn er dertien, en de topspelers zijn verplicht om aan minstens vier deel te nemen. Ze kunnen kiezen uit de Rotterdam Open, Rio Open, Dubai Tennis Championships, Mexican Open, Barcelona Open, Queen’s Club Championships, Halle Open, German Open, Washington Open, China Open, Japan Open, Vienna Open en de Swiss Indoors. 

Op wat kan je wedden? (wedopties)

Je kan op de eindwinnaar van een toernooi van de ATP wedden, maar per wedstrijd zijn er ook veel mogelijkheden, afhankelijk van de grootte van het toernooi. Je kan altijd inzetten op de winnaar van een wedstrijd en vaak heb je ook de optie om te wedden op de precieze set-eindstand, het aantal sets per speler en zelfs aantal punten per speler. 

Kan ik ook live wedden op de ATP wedstrijden?

Je kan live ATP weddenschappen afsluiten op een aantal toernooien. Zo kan je bijvoorbeeld inzetten op welke speler de huidige set of het volgende punt binnenhaalt.

Wedden op andere sporten? Bekijk alle sportweddenschappen op Napoleonsports.be.

0 Shares:
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK